De gevolgen van de Russische boycot van vooral voedsel uit de Europese Unie tekenen zich steeds duidelijker af. Bij de grensposten in Rusland ontstond vrijdag grote chaos door duizenden wachtende vrachtauto’s, de marktprijzen van groente en fruit kwamen zwaar onder druk te staan en diverse brancheorganisaties roepen om compensatieregelingen.

Duizenden vrachtauto’s uit Europese landen, waaronder honderden uit Nederland, stonden vrijdag uren in de file en de rij wordt alleen maar langer.

“Vrachtwagenchauffeurs staan ongeveer 7 uur in de file om de grens te passeren en bij het Russische douanekantoor te kunnen komen”, zei Godfried Smit van verladersorganisatie EVO. Truckers met goederen die vallen onder het importverbod komen er helemaal niet meer in.

Groente- en fruitprijzen dalen

De groente- en fruitprijzen dalen inmiddels gestaag door het grotere aanbod op de Nederlandse markt, al zal de consument daar voorlopig nog weinig van merken in de supermarkt. Dat komt doordat veel supermarkten contracten hebben gesloten met leveranciers, waarin de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd.

De marktprijzen van groente- en fruit zijn wel hard gedaald, en niet alleen van producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika’s. Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool, zegt secretaris Ad Klaassen van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. "Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken.''

De sterkste prijsdalingen doen zich voor bij tomaten, paprika's en komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's doen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.

Mogelijk 10.000 banen op de tocht

Maandag gaan de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland om de tafel om een gezamenlijke aanpak af te spreken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) liet vrijdag weten dat de oplossing op Europees niveau wordt gezocht. Over eventuele compensatie voor getroffen boeren en transportbedrijven kon ze nog niets zeggen.

De Russische boycot van voedsel uit de Europese Unie zet mogelijk 10.000 banen op de tocht in Nederland, becijfert het economisch bureau van ING. Vooral in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector zal het importverbod duidelijk voelbaar zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl